Oshry Residence

Bel Air, CA

2003

5,000 SF

The Oshry Residence facade is straightforwardly articulated, boldly featuring the clean volumetric and programmatic elements of the structure. It is from the internal strip of space, parallel to the east facade, that one orients oneself physically within the house and visually to the surroundings.

Elements such as the circulation bridge, stone screen wall, and retracting wood panels are derived from this organization. The end result is a scheme that resolves the inherent complexities of the site with the desired living conditions of the client, and furthers existing notions of materiality and transparency with seamless integration.

The western volume of the home contains its garage, two guest bedrooms and the designer’s office, which overlooks the courtyard from the second floor. Through the transparent bridge, the homeowner can take indirect pleasure from the canyon views, as well as keep an eye on the living and dining rooms across the courtyard.

SPF:a carefully diagrammed and analyzed different orientations and presumed movement patterns, fine tuning a plan to maximize both comfort and connection to the outdoors while walking through the house. Circulation around its perimeter leads to formal dining and living rooms, providing more secluded space for special entertaining.

The kitchen, dining, and sitting room all face southeast, each space flowing into the next, orienting the user again toward the canyon views. Perched discreetly atop the kitchen and family room, the homeowner’s large master suite and private terrace share similar south-eastern orientation.

“House of the Year” Award, 2003
Los Angeles Business Council Award, 2003
AIA home tour, summer 2002
Breathe Magazine, Oct. 2004
Architectural Digest, Oct. 2004
Russian Interior Digest, Aug. 2004
Architecture Magazine “Home of the
Year Award”, Nov. 2003
100 More of the World’s Best Homes
(Images Publishing Group, 2005)
2007 Custom Home Merit Award