Somis Hay Barn

Somis, CA

2004

How many architects are rethinking the haybarn? SPF:a sought a creative and poetic way of storing hay and providing shelter for an equestrian program.

The concept is based on the ever-changing color and positioning of the hay as cladding on the barn. When hay is stacked along the outer storage shelves in the winter, it is green; as the season unfolds, the hay turns yellow, and the caretaker removes it from the shelves as it is used for feed. Both factors keep the facade forever in a state of evolution. The building is a metaphor for life, death and birth, common seasonal themes in an agrarian society.

Lead Designer: Zoltan E. Pali, FAIA

Awards:
California Council AIA Award, 2005
National AIA Honor Award 2004
LA AIA Design Merit Award 2004
Los Angeles Business Council Award 2003
PA Citation, Architecture Magazine 1999