Rancho Cienega Sports Complex

In 2015, we were selected by the City of Los Angeles to expand and redevelop the master plan of the Rancho Cienega Sports Complex (RCSC), the legendary sports facility in Baldwin Hills that has played a role in the growth and development of some of the world’s most recognized athletes 1.

While the RCSC’s existing facilities had proven invaluable for decades, a growing local community and subsequent demand made it decidedly clear it would need to expand the 29-acre park if it wanted to continue to serve and support the thousands who use the facilities annually.

More, and More for Less Money

When first approached to submit our plan for the new facility, we were asked to provide a program that would include stadium seating for the football field, a pool, and a basketball court. However, as we engaged in outreach discussions with the local community, we realized that the plea for facilities was far larger than what the competition proposal called for. We recognized that the most important thing we could bring to the design was “more”—and more for less money .

The solution was to employ PEMBs 2 and combine them with bespoke elements to create a unique, but exceptionally cost-effective, 40,000-square-foot building that includes a 23,000-square-foot pool facility, a 16,000-square-foot basketball gymnasium, a partially enclosed, raised walking track, two overlook seating areas that serve the tennis center and stadium, and an enclosed garden for the existing community building.

Drought tolerant landscaping has been developed in partnership with Hood Design Studio and takes inspiration from Piet Mondrian’s painting, “Boogie Woogie.” Five distinct ecologies will be implemented in a grid-like pattern —high desert, canyon, coastal, chaparral, and medicinal—to physically tie the buildings and sports fields together while giving the community attractive and usable parkland in the voids between facilities.

Do the 'Boogie Woogie' for Sustainability

LEED Silver has also been pursued with the design of this project, and the new construction will be supported by extensive daylighting through solar tubes , natural ventilation, and a rooftop solar array.

Drought tolerant landscaping has been developed in partnership with Hood Design Studio and takes inspiration from Piet Mondrian’s painting, “Boogie Woogie.” Five distinct ecologies will be implemented in a grid-like pattern —high desert, canyon, coastal, chaparral, and medicinal—to physically tie the buildings and sports fields together while giving the community attractive and useable parkland in the voids between facilities.

Business as Usual

Notably, the redevelopment will not disrupt any other facility on site and has been designed for multi-phase construction. This was of great concern to RCSC leadership, as many buildings have received considerable upgrades in recent years and leadership did not want to see any closures.

In all, our design for the RCSC respects and celebrates the center’s rich history and community commitment by delivering a project that adheres to the city’s pragmatic constraints and exceeding the original programmatic expectations.

Notes

  • 1

    Venus and Ser­e­na Williams fre­quent­ed the com­plex as chil­dren. A num­ber of NFL play­ers also got their start here with the Dorsey High foot­ball team.

  • 2

    PEM­Bs (pre-engi­neered met­al build­ings) are essen­tial­ly pre-fab­ri­cat­ed indus­tri­al build­ing com­po­nents sim­i­lar to those used for air­craft hangars.