Caverhill Residence

Beverly Hills, CA

2008

4,500 SF

Perched on a ridge overlooking Beverly Hills canyons, the Caverhill residence’s angled roofline echoes the descent of the hillside beyond its walls. The house maximizes use of its narrow pad by spanning across its long frontage and descending deep into the hillside to carve a 4,500 square foot house out of a lot that previously hosted a 1,750 square foot house, while maintaining a modest elevation from the street.

The public façade with its fin-like exterior cladding, breathtakingly illuminated at night, provides controlled screening from the afternoon sun while playfully slicing the view into vertical strips of color. The canyon façade cascades down the hill offering panoramic views stretching from the Hollywood sign to beyond downtown Los Angeles.

Over 1,000 additional square feet are dedicated to terraces and balconies. An open plan with ample light and ventilation translates into low air conditioning and heating requirements, further minimized by the home’s energy-conserving AirFloor™ climate control technology. AirFloor is a ducted floor system of interconnected sheet metal dome-like forms that offer the benefit of a radiant floor heating at a lower cost.

Finally, the house is equipped with a state-of-the-art home automation system that allows control of the lighting, heating, cooling, shades, media, spa and security system from touchpad panels in key locations.